Veel mensen merken in de winterperiode dat hun stemming wat somberder is en dat ze minder energie lijken te hebben. Ook is het de periode van de verkoudheden en snotneuzen. Vermoeidheid is iets wat er bij hoort zou je dan denken.
Druk, druk, druk
Het zijn ook drukke tijden. Rond de feestdagen is er ook van alles te doen en zijn we met zijn alle ook wel echt actiever. Veel mensen willen van de feestdagen iets gezelligs maken en zijn daardoor drukker met cadeautjes kopen, boodschappen met toch wat meer lekkere en luxere dingen. Recepten uitzoeken en iets bijzonders koken (of toch maar die kant-en-klaar optie van de grote supermarkt?). Hoe je het ook bekijkt het lijkt een extra drukke tijd voor veel mensen.
Meer binnenshuis
Maar aan de andere kant is het buiten kouder en natter en besteden we meer tijd per gemiddeld dag door binnenshuis. We zijn daardoor misschien dan binnenshuis minder actief en mogelijk dat we onszelf wat vaker dan in de zomerperiode op de bank terugvinden voor de tv en zelfs met iets extra lekkers (want dat is zo gezellig) erbij.
Extra belasting
Jouw lichaam kan al deze extra belasting in deze periode aan wanneer je in de nacht goed slaapt. Het menselijk lichaam doet veel onderhoud en regeneratie in de nachtelijke rustperiode. Tevens worden de hersenen letterlijk ontdaan van afvalstoffen tijdens de slaap. Iedereen heeft zelf wel eens ervaren dat je veel beter kunt functioneren wanneer je goed en voldoende slaapt.
Hoe weet je dat?
Maar dat goed en voldoende slapen, hoe eenvoudig dat ook klinkt, blijkt in de praktijk lang niet zo vanzelfsprekend. Hoe weet je dan of je wel genoeg en kwalitatief goed slaapt? Om te beginnen is de belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen: Word ik uitgerust wakker in de ochtend?
Wanneer je op de gemiddelde dagen een ja antwoord op deze vraag dan heb je, even heel zwart-wit gesproken, een redelijke nachtrust. Maar misschien dat het nog wel veel beter kan dan het uitgeruste gevoel dat je nu ervaart. Om hier meer details en inzichten in te verkrijgen kun je tegenwoordig ook zelf thuis meten hoe de kwaliteit van je slaap werkelijk is.
Zelf echt je slaap meten
Hiervoor zijn meerdere soorten en merken apparatuur te verkrijgen. Helaas zijn die lang niet allemaal even betrouwbaar en even bruikbaar. Veel “slaapmeters” zijn armbandjes om je pols, of zelfs via een app op je telefoon die “luistert” hoe jij slaapt. Deze methoden zijn best interessant om in te zetten om een globaal beeld te krijgen of je bijvoorbeeld snurkt of overmatig beweegt in de nacht. Maar gedetailleerde informatie geven ze helaas niet.
Kwalitatief meten
Beter is dan om een slaapmeter te gebruiken die meerdere betrouwbare parameters meet en die ook een betrouwbare meetmethode gebruikt. Denk hierbij aan: hartslag, beweging, ademhaling, kamertemperatuur, etc. Hierbij is het dan ook belangrijk om te weten dat wanneer je met een apparaat meerdere parameters kunt meten je ook weer echt interessante conclusies kunt trekken zoals hartritme-variatie en activiteit van de sympaticus en para-sympaticus (het deel van jouw zenuwstelsel dat activiteit of ontspanning reguleert)
Wat kun je hier nu mee?
Beoordeel eens voor jezelf hoeveel energie je hebt gedurende de dag en dan vooral op het moment van opstaan. Heb je een wekker nodig om wakker te worden? Dit kan iets zeggen over jouw cortisol huishouding. Stap je vrolijk en met zin in de dag je bed uit zodra je wakker word? Of heb je een kop koffie en een rustige ochtendroutine nodig om een beetje tot de wereld te komen?
Overweeg eens een langere periode echt te meten hoe de kwaliteit is van je slaap. Grote kans dat wanneer je actief je leefstijl rondom je slaap aandacht geeft dat je ontdekt dat je mogelijk nu toch stiekem veel minder energie hebt dan eigenlijk mogelijk zou zijn.