Geplaatst op Geef een reactie

De link tussen stress en bioritme

Samenvatting: Stress zorgt ervoor dat de circadiaanse klok oftewel jouw bioritme sneller en beter loopt. Bron: University of Minnesota Medical School

Het menselijk lichaam heeft een interne biologische klok die continu loopt. Ons welzijn is afhankelijk van de werking van die klok. Nieuw onderzoek van de medische opleiding van de universiteit van Minnesota ontdekte dat een klein beetje stress deze klok beter en sneller kan laten lopen.

In de afgelopen decennia is uit divers onderzoek duidelijk geworden dat ons lichaam een speciale set ‘machines’ heeft ontwikkelt die we de circadiaanse klok noemen. Deze circadiaanse klok stuurt ritmes aan in bijna elke cel. Deze activiteiten van de circadiaanse klok worden beïnvloed door verschillende signalen in de cel. In een recente studie hebben meerdere laboratoria zich gefocust op de communicatie tussen cellulaire stress signalen en de circadiaanse klok. Dit onderzoek is gepubliceerd in Neuron en uitgevoerd door assistent professor Ruifing Cao, van de afdeling  “biomedical sciences at the medical school” en een team van zeven laboratoria in Amerika.

Technische uitleg over stress en bioritme

Cellen reageren op verschillende stress signalen door activering van een signaal transductie cascade die draait rond het eiwit elF2a, welke een centrale factor is in de organisatie van eiwit aanmaak in cellen. Cao en zijn team ontdekte dat in je centrale hersen klok, stress leidt tot ritmische fosforylering van elF2a, welke de aanmaak promoot van het eiwit ATF4. Het eiwit ATF4 activeert het Per2 gen, welke uiteindelijk de klok sneller laat tikken. Ze concluderen dat dit mechanisme noodzakelijk is voor het handhaven van een robuuste klok en daarom dat stress signalen de snelheid en robuustheid van de circadiaanse klok beïnvloeden.

Het is bekend geworden dat de circadiaanse klok in veel ziektebeelden beschadigd is geraakt, maar de oorzaken hiervoor zijn nog onduidelijk. Cao zijn bevindingen geven mogelijk inzicht in deze onbeantwoorde vraag omdat het de eerste verbinding is tussen fundamentele processen in cellen: stress reactie en circadiaanse tijdregistratie. Een uitleg kan zijn dat stress reacties regelmatig scheef gaan bij ‘zieke’ omstandigheden, welke op hun beurt de klok in de war kunnen brengen.

“De volgende stap is een meer diepgaander en groter opgezet onderzoek naar de over en weer communicatie tussen het cellulaire stress netwerk en de circadiaanse klok” zegt Cao. “Hopelijk leidt ons werk tot de ontdekking van medicatie die het stress niveau kan managen en het reguleren van de klokfunctie in ziekte om zo mensen gezonder te houden.”

Wat kun je hier nu mee?Je kortdurend blootstellen aan stress kan helpen om je bioritme te verbeteren. Langdurige blootstelling aan stress is schadelijk voor het lichaam en wanneer dat te lang gebeurt ontstaat er schade. Stress is dus niet per definitie slecht. Dit onderzoek laat een specifiek voorbeeld hiervan zien. 

Hoe is dat in jouw situatie? Heb jij (vaak) stress? Hoe ziet die stress eruit? Ervaar je regelmatig momenten waarop de stress er even niet is? Stuur ons gerust een bericht indien je vragen hebt over jouw situatie en hoe je meer kunt leren over wat voor jou stress is en hoe je hiermee opbouwend om kunt gaan.

Referentie: (Salil Saurav Pathak, et al. 2019) https://doi.org/10.1016/j.neuron.2019.08.007

Geef een reactie