Geplaatst op Geef een reactie

Een dutje kan mogelijk gunstig zijn na slaaptekort

Samenvatting: een half uurtje slaap in de ochtend en middag heeft een gunstig effect op specifieke merkers van het immuun- en stress-systeem (interleukine-6, adrenaline, noradrenaline), na een nacht met slaaptekort.

In een studie van de Universiteit van Paris Descartes-Sorbonne, is gebleken dat een dutje na een nacht slecht slapen een positieve invloed heeft op het immuun en stress-systeem. 

In deze studie werden 11 gezonde mannen met een leeftijd tussen 23 en 32 jaar, met een regelmatig slaappatroon, blootgesteld aan 3 verschillende slaapcondities in het laboratorium. 

De controle conditie omvatte 1 nacht in het laboratorium met 8 uur slaap. De slaap beperkte conditie omvatte in de voorgaande nacht slechts 2 uur slaap. Deze beperkte slaap conditie kreeg in de studie 2 varianten: Slaap beperkt: de rest van de dag geen slaap overdag. Slaap beperkt met dutjes: in de ochtend 30 minuten een dutje en in de middag 30 minuten een dutje.

Na de bovengenoemde 3 condities werden 3 signaalstoffen gemeten namelijk: interleukine-6, welke een signaalstof is van het immuunsysteem en adrenaline en noradrenaline welke signaalstoffen zijn van het stress-systeem.

De studie liet zien dat bij de “beperkte slaap” conditie er een significant hogere hoeveelheid noradrenaline was (2,5 keer) vergeleken met de hoeveelheden van de controle en de “beperkte slaap met dutjes” conditie was. Het niveau interleukine-6 was lager in de “beperkteslaap” conditie vergeleken met de “beperkte slaap met dutjes” conditie.

Wat kun je hiermee doen aan jouw slaaptekort?

Wanneer je dus in de situatie komt waarbij je door omstandigheden (of keuze natuurlijk) een nacht minder of niet hebt geslapen dan is het nuttig om overdag een dutje te doen om zo de negatieve impact van dat slaaptekort op je stress-systeem en je immuunsysteem te verminderen. Zorg er wel voor dat het bij dutjes blijft en dat je niet overdag zoveel slaap inhaalt dat je daardoor je bioritme gaat verschuiven. Wanneer je de volgende avond wakker ligt omdat je overdag teveel hebt “bijgeslapen” dan geeft het verschoven bioritme weer op zichzelf allerlei negatieve invloeden.

Wanneer je merkt dat het vaker voorkomt dat je niet voldoende uitgerust wakker word dan is het belangrijk om te onderzoeken waardoor het komt dat je slaap je niet voldoende herstelt. Een goed hulpmiddel hierbij kan zijn om tijdens je slaap enkele parameters te registreren. Er zijn diverse apps die je op je telefoon kunt gebruiken om informatie te verzamelen over je slaap. De kwaliteit hiervan verschilt wel erg dus kijk goed welke je gebruikt en wat voor conclusies je hieruit trekt.

Bij Melioro werken we veel met de Emfit. Dit is een apparaat dat via een strip kunststof dat onder je matras ligt diverse parameters kan meten. Zo kun je op een hele eenvoudige manier en automatisch elke nacht je hartslag bijhouden, je bewegingen en je ademhaling. Het interessante van deze combinatie is dat je de hart-ritme coherentie kunt meten en dit geeft interessante informatie over hoeveel je lichaam heeft kunnen herstellen gedurende de nacht. Deze metingen worden door topsporters gebruikt om te bepalen hoe zwaar trainingen mogen zijn om het trainingseffect te maximaliseren.

De belangrijkste parameter om in de gaten te houden rondom slaap is of je elke ochtend wakker wordt met het gevoel: Ik heb genoeg geslapen het is goed zo.

Wanneer je merkt dat dit structureel niet zo is dan doe je er verstandig aan om te gaan uitzoeken waarom jouw lichaam zich niet genoeg kan herstellen in de nacht. Wanneer je hier hulp bij wilt hebben dan denken we graag met je mee.

Stuur ons gerust een email en dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

bron: (Faraut B, et al. 2015) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25668196

Geef een reactie